Thuiswinkel Waarborg 9,8
Gratis verzending vanaf € 99,-
127.000+ producten in ons assortiment
Beste klant, helaas kunnen de levertijden momenteel in sommige gevallen enkele dagen langer uitvallen dan aangegeven. Onze excuses voor het eventuele ongemak!
Lees meer

In 7 tips je tuin herfstklaar!

Tip 1: Ga eens snoeien! 

Heesters, struiken en heggen kunnen een gelige gloed krijgen of verbuigingen laten zien. Als je wilt dat ze de herfst en winter overleven, doe je er verstandig aan om ze alvast terug te snoeien. Houdt globaal aan dat je struiken en heesters met ongeveer driekwart terugsnoeit.

(Kijk voor een specifieker snoeiadvies op het label van de plant)

Rozen zijn typische laatbloeiers die ook in het najaar de neiging hebben nog te bloeien. Verwijder nu de uitgebloeide stengels en zwakke scheuten uit je rozenstruiken, maar bemest ze pas aan het einde van de winter. Ook het planten van rozen doe je aan het einde van de herfst of aan het begin van de winter.   

Tip 2: Zorg goed voor de Snoeiwonden

Door het snoeien van takken ontstaan er snoeiwonden. Deze wonden genezen doordat nieuw callusweefsel wordt gevormd dat de tak beschermt. Maar pas op! Want voordat de wond genezen is, kan het blote hout door schimmels worden aangetast. Dus is het belangrijk snel maatregelen te nemen om vooral grotere snoeiwonden te beschermen met een wondafdekmiddel gemaakt van natuurharsen.

 

Tip 3: Wees goed voor je gazon!

In de herfst zal het gazon het zwaar krijgen! Dit komt natuurlijk door de regen, kou en maar een beetje zon. Dit alles vind het gazon niet prettig! Ga er eens voor aan de slag en maak het hem gemakkelijk. Dit vertroetelen doe je door:

  • Het gazon zoveel mogelijk blad vrij te houden, dit voorkomt bruine plekken en mos begint te groeien
  • Eind oktober de laatste maaibeurt te geven, maar maai niet te kort! Om kale plekken te voorkomen is het raadzaam om je gras te maaien op ongeveer 5 cm hoogte. Langer gras pikt het schaarse zonlicht veel beter op, waardoor onkruid en mos geweerd worden.
  • Kale plekken strooi je in met graszaad zodat het zich zelf opvult.

 

Tip 4: Verjaag slakken (op een beetje vriendelijke manier)

Een stelregel om slakken te weren is dat ze op een droge ondergrond moeilijk voortbewegen. Planten water geven kun je dus het beste vroeg in de ochtend doen, zodat het droog is wanneer slakken zich 's avonds laten zien.

Strooi droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, koffiedik, kalk, as van hout, dennennaalden, schelpen, scherp zand om gewassen te beschermen. Verder helpt het om slakkenvijanden aan te trekken. Denk aan vogels, egels, kikkers en padden. Planten die slakken op afstand houden zijn bijvoorbeeld salie, tijm, bieslook, munt, vingerhoedskruid, lavendel of andere kruiden met een sterke geur.

Tip 5: Verwelkom vogels

Als je nu een nestkastje ophangt, kunnen vogels alvast wennen aan hun nieuwe winterverblijf en zitten ze er tot aan het nieuwe broedseizoen. Het huisje mag niet te koud of te warm zijn; dit vraagt om een houtdikte van minimaal anderhalve centimeter. Richt de opening naar het noordoosten of zuidoosten, zodat er geen volle zon het huisje in schijnt of de regen er hard inklettert. 

Pas op met felgekleurde vogelhuisjes. Ze zien er hip uit, maar roofdieren ontdekken ze zo ook des te beter en dat wil je niet! Kies liever natuurlijk groen, bruin of een houtkleur. Ook je eigen kat (of die van de buren!) geldt hier als roofdier. Hang de nestkast dus zó op dat de kat er niet bij in de buurt komt.

 

Tip 6: Wees goed voor de egels 

Deze gezellige, maar verlegen beestjes moeten nu een goede vetvoorraad gaan aanleggen voor de winter. Wil je egels aanmoedigen om in jouw tuin te komen schuilen? Maak het ze het dan gemakkelijk: 

  • Breng een (kleine) opening aan in je heg of schutting zodat ze je tuin kunnen bereiken
  • Leg een lat of balk schuin in de vijver (egels kunnen goed zwemmen maar niet zo best klimmen!)
  • Verplaats composthopen en/of losliggende takken zo min mogelijk, hier kruipen egels graag onder

 

Tip 7: Verplaats de nodige planten direct naar binnen!

Sommige planten die het een paar weken geleden nog prachtig deden zijn niet winterhard. Controleer dit tijdig voordat al je plantjes stuk gaan aan de nachtvorst. Want zeg nou zelf, die lentebloeiers mogen best meer dan een jaar mee. Breng je planten dus veilig naar binnen waar de vorst geen kans heeft. Er is echter één regel voor het naar binnen halen van je planten. Gewassen die in de winter groen blijven hebben zonlicht nodig. Zorg er dus echt voor dat ze dat voldoende licht krijgen.